Mõmm-mõmm! - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mõmm-mõmm!

Margus Järv

24.01.2001 13:45

LHV Directi vestlusring teemal: Kas aktsiaturg on ülehinnatud või ei?

graafik tere kõik
kristjan Mõmm-mõmm!
alauri Tere graafik Tere kõik. Alustame oma esimest vestlusringi, sõna  alustuseks on Kristjanil
kristjan Tere! Ja Ago praeguse positsiooni kohta täienduseks: hetkel on ta veel HAP, meil veebruari teisest nädalast. Loomulikult on siis Agol mõningate teemade osas piirangud, aga üldiselt võib ka Leedust-Lätist rääkida…

graafik Veel väike sissejuhatus: 9 kuud kestnud turulangus on sünnitanud hulgaliselt karusid juurde, tutvustate ehk oma vaateid.

alauri Lõpuks jõudsin kohale kuid vahepeal on Kristjan suutnud mindki karusemaks veenda..
kristjan OK! Ma katsun siis karu rolli sisse elada, aga kõigile: karu ei ole hea olla. Mina olen tegelikult selline jänes, et praegu USA's pikk ei julge olla ja uueks shortimiseks ei ole ka veel tunne õige.
alauri olen küll USA suhtes positiivsem kui Kristjan, kuid mulle teeb muret pikkade intresside käitumine, mis vastupidiselt lühikestele tõusma kipuvad
graafik pikaajalised intressid olid varem surve all, kuna valitsus ei suvatsenud juskui enam pikaajalisi bonde juurde emiteerida, nüüd on uus valitsu ja uued tuuled
kristjan Aga valik jääb shortimisel sarnaseks: kõrged ootused ja väike sisu. Kui presidendivalimiste ajal kõik korrutasid, et turule ei meeldi määramatus, siis miks peaksid suurima määramatusega aktsiad (tulevikuootused) nii kõrgelt hinnatud olema, kui "visibility" on ainult Q1?
graafik olukord on segane DELL ei andnud eile mingisugust visiooni, aga NT seevastu ütles, et neid ei pane olukord majanduses üldse muretsema
kristjan Täpselt - ja mõned semid on andnud ja kõvasti kukkunud võrreldes nendega, kes näpuga Fed'i poole näitavad, kui H2 olukord paremaks ei lähe. Mõtlesin: semid on andnud 2001 prognoosi versus tavalise ühe-kahe Q'ga.

graafik Kui palju tõtt on ütlemises Dont fight the Fed?

alauri Fedi käed on samas seotud- mis kasu on lühiajaliste intresside alandamises kui iga alandamine toob kaasa pikkade intresside tõusu?
graafik pikkade intresside tõus on hälve mis on tekkinud sellest, et nad olid kunstlikult alla surutud
alauri
loodame. Kui aga tax cut tahab finantseerimist ja eelarvetulud enam senises tempos ei kasva siis võib see olla keskmise pikkusega hälve.

graafik Kuna jõuavad indeksid Teie arvates septembri alguse tasemele tagasi?

alauri ma ei arva, et DOW oleks täna väga ülehinnatud (ehk 10%) eeldusel et aasta lõpuks kasv majanduses taastub.
Fit Nazz4000? oh no, heal juhul 2002. aasta suveks
kristjan Mina mõtlesin tegelikult täitsa tõsiselt seda "alates 1990" +12% aastas keskmiselt väidet, mis annaks meile indeksite väärtuseks 2010 enam vähem sama, mis praegu.
alauri nii pikas perspektiivis oleksin küll positiivsem- tegemist ikkagi pea ainsa arenenud riigiga kus rahvastik kasvab ja seejuures ei vanane
red kas pikad midagi ka kostavad väite peale, et sisuliselt on järgneva 10 aasta tootlus 0% (ütles kristjan)?
Fit keegi ei näe ette, mis toimub 10 l2hi-aasta jooksul, v6imalik et aasta-kaks on recessioni m6jud tunda

graafik investoreid hirmutatakse Jaapani näitega, aga cost averageing peaks murest üleaitama. Aga tagasi teema juurde Kas USA-s on tegemist siiski mulliga?

kristjan Jah, aga tähtsam on küsimus mulli lõhkemise järelmõjudest. Krediidimull on järgmine loogiline mats.
red kui suur krediidimulli paugu tõenäosuseks hindate?
Fit i disagree, telekomide krediidimull on ju möödas? ja minuarust tekomide alal toimub samasugune pehme maandumine, m6ned laenud l2hevad halvaks jne.

red ja mis hetkel te loete US tehnoloogiasektori mulli lõhkenuks? Naz alla 2000?

kristjan RED: hüperkarud hindavad NAZ "põhjendatud" väärtuseks 1100 punkti, mina oma 1500-1800 prognoosiga eeldan ilmselt mõningase ülehinnatuse jätkumist :-)
alo54 Siit küsimus, et kas hullem on veel ees?
alauri Hullem võib olla veel ees kui majanduslangus kestab kauem kui üks-kaks kvartalit

red Bushi taxcut mõjud?

alauri
tax cut aitab küll natukene suurendada tarbimist ja mõnes regijoonis hoida kinnisvara hindu kuid hoiab samas ka intresse sureve all ning pidurdab capital spendingut
alo54 Ja pealegi tax cut võib aega võtta. 8 aastat pole retssesiooni olnud , millalgi peab ta ju tulema, või on uus majandus võimu võtnud. Kuidas on inimeste ootustega ?

kristjan Tarbijate usaldus saadi fed'i cut'ga korraks uuesti detsembri tasemetelt üles, jaanuaris tundub asi jälle alla kiskuvat. Vaadake Uni of Michigani uurimust.

Fit kristjan mis put või short positsioonid sul hetkel on, kui see saladus pole

kristjan Fit - flat.
red Ma olen skeptiline, et tarbimine lõputult kasvab. USA on niigi tarbimisühiskonna äärmsulik näide.
kristjan CPI number lubab FED'le sellist kõrgemat pilotaazi lubada - mitte et nad suudaksid olukorda kindla peale kontrollida. Lugege Phila Fed'i bossu ettekannet. Mina lugesin ja mõtlesin, et küll on pehmelt olukorrast räägitud. Ja lugesin suureks üllatuseks analüütikute arvamusi "külm dush" jms.

Fit on ideid, mis võiksid lähima paari kuu jooksul raha sisse tuua?

Velikij Mis on sinu jaoks lühiajaline raha?
alauri lühiajaline on minu jaoks raha mida enne aastat võiks tarvis minna. Praeguses olukorras saab vist lühiajalise rahaga rahulikult öösel magada vaid Baltikumis olles
brad tahaks teenida, mitte magada:)

Fit short EMC, SUNW, NOK?

kristjan Fit: Minu seisukohast pigem EMC. Aga mõte on sul tõenäoliselt sarnane - high end turule fokusserumine ja kinni kasvamine.
alo54 äripäev haibib Hansapanka
kristjan Alo: So what? On siinkandis midagi sellist, mida võiks sedavõrd (suhteliselt) riskivabalt investoritele pakkuda?
alo54 Kristjan: reklaamil oli mõju ka 1997 aastal, aga Hansapank on muidu väheriskantne, reklaami vastu olen

klepik kristjan, arvad et praegu läheb siis ikka 3200 välja?

kristjan See 3200-3500 ennustus on endiselt minult üleval selle ralli ülemise otsana. Ja siis kivi kaela ja põhja!
alo54 Ja kuidas dow käitub
alauri Ma arvan, et DOW alla 9500 ei tohiks minna ilma et midagi väga trastilist juhtuks (e.g. bank bailout)
graafik kui otse indeksisse ei investeeri, siis NAZZ väärtus morjendab vähe
alauri graafik: siit võibolla tulebki välja üksikinvestori eelis fondidega võrreldes- ei pea hoidma midagi lihtsalt seepärast et ta on indeksi koostises
kristjan Eelmise aasta "guru award" laureaat McManus (või oli see nimi Oz's?) arvas alla 2000. See eest Byron Wien oli selle aasta suhtes üllatavalt positiivne, eriti spoo suhtes
Velikij kusagil foorumis on mõte läbi käinud, et mõlemad indeksid on üsna flat lähemal ajal
alauri Velikij: Dow P/E pöördväärtus ei erine väga palju 10y Tbilli tootlusest- siit ka suhteline stabiilus
kristjan Philly Fed'i juht ju lausa lootis oma kõnes, et lähema paari aasta jooksul on turud stabiilsed. Mis on reaalselt väga raske ette kujutada. kogu see võrratu mo-mo kari ei saa ju ilma liigutusteta elada.
 Usa turul on juba pikka aega olnud kaks palet - mõned meie jänkidest kliendid istuvad ja kiruvad oma pensionirahade kehva investeerimistulemust USA vanas majanduses hoolimata NAZ buumist. Vaata fordi vms pensionäride aktsiaid.

klepik Veel huvitav teema - eelmine aasta keskmiselt 2,5% päevas kõikunud NASDAQ on viimasel ajal väga rahulikuks jäänud. Kas võimalik samasugune vaikelu nagu TVB-l?

Fit no way klepik
klepik FIT, sinu jaoks see surm?
Fit umm, mitte oluliselt, a yldiselt mulle volatiilsus meeldib:)
klepik Aga viimane nädal ju NAZ suht rahulik olnud.
Fit seni kuni aktsiad kasumihoiatuste uudiste jms. peale liiguvad on pidu minu tänavas:)

soren lugesin täna et NASD insider selling on 12mo low, mis peaks tähendama et turg on väga all. mis comments?

alauri soren: või siis seda, et töötajate optsioonid on rahast väljas?
kristjan NASD insider selling oli väga üleval 99/00, see on üks põhjus, miks high-end kinnisvaraturg endiselt hästi müüb.Huvitav on olnud see, et tavalise kinnnisvara hinnad on juba kohati langema hakanud, mis Fanny ja Freddy jaoks võib kaua kardetud piruka küpsetada.
alauri pirukas valmib siis kui kinnisvara hindade lanegemisega käib kaasas tööpuuduse kasv- suur osa klientidest ei jaksa siis enam laenu maksta
graafik tööhõive on endiselt kõrge ju
alauri riigis tervikuna õnneks jah ja juba pikka aega (võrreldes Euroopaga) geograafiliselt võib see aga hakata erinema kui näiteks ühte kanti kogunenud tech firmad korraga peaksid massiivselt koondama
kristjan graafik - üks usa sell, kellega me eile rääkisime väitis, et Californias on mõnes osas juba pooltel majadel "for sale". Kodanik ise on CA'st ja juu see siis nii on.
graafik USA-s on majadel kogu aeg for sale, kui inimene ostab maja paneb järgmine päev välja sildi for sale, et saaks paremat hinda
kristjan Graafik - aga kui nüüd paljudel reaalselt ka sund taga on?

klepik Euroopast rääkides - millised võiks olla kiiremini kasvavad riigid siin (suurtest)?

Velikij ennekõike saksamaa, põhjus maksureform ja euro on lõpuks jalad alla saamas
kristjan valuutade poolest on huvitav vaadata USA ja Jaapani omavahelist käehoidmist. Kui EURO suhtes USA viimasel ajal erilist muret ei tunne, siis jeeni suhtes lubatakse USD endiselt tugev hoida ja loodetakse Jaapan surutisest välja eksportida. Saksamaa teemale lisaks veel föderaalvalimised, mis kipuvad heaolu suurendavaid samme astuma - hea aktsiaturule..

graafik ja küsimus Kristjanile ja Laurile ,milliseid aktsiad investoritele soovitate?

kristjan Mina olen endiselt traksidega tööl :-) See on suur muudatus, mis viimasel ajal USA fondide reklaamis on toimunud. Kui varem öeldi ainult suur NUMBER, siis nüüd on ilusad pildid traksidega fondihalduritest :-) Reeglina soovitatavalt 70-80 a vanad....Ühesõnaga VALUE. Mis mõnikord tähendab SHORT.
alauri Mina soovitaksin hetkel Baltikumi pisikesest turust maksimum välja pigistada kui possude suurus seda võimaldab.
tqnis ago, kas see tähendab, et pigistame investoritest viimase välja? vaesed baltikumi investorid, just hakkavad hingata saama, aga sina ago tahad nad nagu sidrunid tyhjaks pigistada :-)
alauri Tõnis: vastupidi - tahan, et neil midagi sellist samuti portfellis oleks millest nad lõpuni aru saavad
tqnis ja sa pead selliseks hp-d? tqnis näiteks? Lugesin, et softi firmadel on hea põli, sest rauda ei viitsi keegi hetkel uuendada.seepärast ka MSFT ja muud on yles läinud ja yldse et raua firmadel ei ole lootust enne uut aastat (2002)
graafik kas ORCL on sama hea nagu MSFT tqnis ilmselt parem, arvestades, et hype on, et ta jube kiire on.
graafik Baltikum tähendab HP, ETL LTEL või midagi veel?
tqnis see loogika oligi see, et kui varem osteti kõvasti võimsam raud, et traffikust jagu saada, siis nyyd pannakse softi alla pappi

graafik  aga fiiberoptika?

kristjan Graafik FO = Avoid. Kui telcod vaatavad oma kulusid selle aasta teisel poolel üle, siis võla teenindamiseks läheb nii palju, et investeerimine ei saa H2 veel väga suur olla - IMO.

graafik ok, millist sektorit pangad laenuandmisel eelistavad?

kristjan Graafik: kui asjad hulluks lähevad, siis HOP näitel ei saa pank tükk aega eriti uusi laene välja kirjutada. Kui võlakiri on kehvema kvaliteediga laenajate jaoks kinni, siis tambitakse arvelduskrediidi limiidid põhja. Will see...Ma pean minema - kodu, laps jms toredad ootused... Oli tore!
graafik BAC laenukahjumiteks hinnatakse see aasta 1%, kas see on suur number?
alauri 1% on stabiilses keskkonnas tegutsevale kommertspangale kindlasti suur number
graafik Kas USA oma praeguse kiire majanduskasvu juures on stabiilne?
alauri Mõtlen stabiilset eelkõige arenevate ja kõrgete marginaalidega turgude vastandina. Kui Eestis kannatab pankade NIM 1% laenukahjumeid kenasti välja siis madalamate marginaalidega keskkonnas see enam võimalik poleks.
graafik Millised on USA-s marginalid?
alauri USA kohta mul hetkel ilusaid numbreid pole- Skandinaavias jääb NIM mälu järgi kusagile 1-2% kanti
graafik OK! kui sa soovitad baltikumi aktsiaid, siis sa ei näe et globaalses mastaabis asi peaks hulluks minema?
alauri pean kahjuks lõpetama. Kena tööpäeva!

klepik ja graafik Aitäh siis Kristjanile ,Agole ja kõigile teistele osalejatele!

(tunnike hiljem üks hiline chati külastaja USA-st New Yorgist )

tiinas mingit mulli ei ole, lihtsalt...nasdaq peab 3100-3200 minema...jargmine support level'ini. head investeermist ja edu koikidele




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon